Liposoomide revolutsioon vitamiinide inimorganismi viimises

Autor: Ph.D Raivo Vilu, 

Tallinna Tehnikaülikooli biotehnoloogiaprofessor
Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) teadus- ja arendusdirektor 

Toidulisandite maailmas on algamas uus ajastu – liposomaalsed lisandid võivad kaasa tuua läbimurde asendamatute toitainete viimises meie kehasse.

Liposoomtehnoloogia kerkis esile 1960-ndatel (Bangham, 1965) ja sellest alates on seda praktilise kliinilise rakendamise abil pidevalt edasi arendatud (Gregoriadis, 2007). Liposoome on peamiselt kasutatud seoses suunatud ravimi kohaletoimetamisega ja eelkõige „farmaatsia suurtegijate“ poolt.Viimastel aastatel on aga selle põneva tehnoloogia suurt potentsiaali hakatud järjest rohkem hindama ka toidulisandite valdkonnas.

Mis on liposoomid?

Liposoomid on mikroskoopilised fosfolipiidide kerad, mis on vees stabiilsed ja võivad endas sisaldada nii vesilahustuvaid kui ka vesilahustumatuid aineid, näiteks vitamiine. Oma ülesehituselt sarnanevad liposoomid rakkudega ning see muudab nad äärmisel kasulikeks vahenditeks, mille abil tagada paljude erinevate toitainete tõhus ja enamasti mittetoksiline kohaletoimetamine.Hoolimata sellest, milline aine on liposoomi kapseldatud, on alust eeldada selle suurepärast imendumist verre (Ling, 2006). Lisaks kaitsevad liposoomid kapseldatud aineid seedimise ja lagunemise eest. Ained on kuni liposoomist enamasti otse rakku vabastamiseni keha suhtes põhimõtteliselt inertsed. Soolestikus ega veres ei toimu ensüümide mõjul nende lagundamist ega omandamist. Lisaks kapseldatud ainetele on lipiididel selge lisaväärtus ka liposoomide membraani näol. Enamasti sisaldavad liposoomid suures koguses fosfatidüülkoliini (phosphatidylcholine, PC), mis on tõhus antioksüdant ja mängib olulist rolli imetajate (inimeste) rakkude tuuma ja membraani ainevahetuses (Das, 2007; Albi, 2008). Peale selle – kuid mitte vähetähtsam omadus – on liposoomide võime viia oma sisu teatud juhtudel otse rakuorganellidesse, näiteks mitokondrisse (Yamada ja Harashima, 2008), tsütoplasmavõrgustikku või isegi tuuma (Rawat, 2007), mille tulemuseks on ainulaadsed tervendavad mõjud (Levy “Curing the Incurable”, 2011).

Liposomaalsete ravimpreparaatide kasutamise tõhusust on veelgi lihtsam mõista, kui arvestada traditsiooniliste suukaudsete toidulisandite ja toitainete tablettide ning kapslite aeglast imendumist ja madalaid biosaadavuse tasemeid.Paljude toitainete madal oraalne biosaadavus ja aeglane imendumine on kliiniliselt hästi dokumenteeritud (Williamson ja Manach, 2005).Seega ilmneb paljude toidulisandite puhul järjest enam, et erinevate asendamatute toitainete (vitamiinide, mineraalide) kapseldatus liposoomides toob kaasa märkimisväärsed tervisemõjud patsientide igapäevaelus.

Miks C-vitamiin?

C-vitamiin (askorbiinhape) on ideaalne liposoomide abil kehasse viidav aine ja hea näide liposomaaltehnoloogia kasutamisega saavutatavate tulemuste eelistest. C-vitamiin on inimorganismi asendamatu toitaine, kuid kuna me ei ole võimelised seda ise tootma, peab omandamine toimuma väliste allikate kaudu. Vesilahustuva vitamiinina on C-vitamiini lisandi suukaudse manustamise üks peamiseid probleemkohti see, et tarvitatud ainest imendub enamasti kehasse vaid väike osa – näiteks võib suurema annuse (1,25 grammi) korral olla C-vitamiini imendumine organismi kõigest 33% (Levine, Conry-Cantilena, Wang jne, 1996). Suurtes kogustes puhta C-vitamiini tarbimine võib tingida ka ebamugavustunnet soolestikus ja kõhulahtisust, mis muudab keha jaoks kasuliku aine vastuvõetamatuks. Siinkohal võib liposomaalsel kujul manustatud C-vitamiinist palju kasu olla. C-vitamiini on liposoomtehnoloogia abil tõhusalt manustatud ravi osana ja uuringumudelites (Hickey, Roberts, Miller; 2008). Teostatud uuringutes on leitud, et liposoomidesse kapseldatud C-vitamiini kliiniline toime näib ületavat isegi intravenoosselt manustatud C-vitamiini kliinilist toimet, tingimata seejuures nimetatud kõrvaltoimeid. Liposoomide võime viia oma sisu rakkudesse ilma täiendava energiakuluta muudab seega kapseldatud ainete rakusisese biosaadavuse kõrgemaks isegi intravennoosse manustamisega võrreldes. Liposoomi kapseldatud C-vitamiin imendub kiiresti ka siis, kui see on võetud ilma eelnevalt söömata (Levy “Curing the Incurable”, 2011). 

Prof. Raivo Vilu koos oma meeskonnaga on välja töötanud liposoomsed vitamiinid C, D ja B12, mis on saadaval Herbali e-poes. Tootevalikut näed siit.